Koninklijke Muziekkapel van de Marine

Video

Historiek

Op 1 juli 1947 werd te Oostende de Muziekkapel van de Zeemacht officieel opgericht. De eerste kapelmeester, luitenant Louis Gasia, componeerde de beroemde mars van de Zeemacht op folkloristische thema’s zoals ‘Het Loze Vissertje’ en ‘Maman les Petits Bateaux’.

 

Sedert mensenheugenis vindt de muziekkapel haar thuishaven in het Kwartier Bootsman Jonsen te Oostende. Ze beschikt er over de grote repetitiezaal, accommodaties voor de kleinere ensembles van de muziekkapel en een paradeplein.

 

De opeenvolgende kapelmeesters gaven één voor één, met hun eigen talent en vaardigheden,  een bepaalde “touch” en stijl aan de muziekkapel van de Marine. Zo kwam in  1949 Jos Hanniken aan het roer van het orkest te staan.

 

Een periode van bloei en uitzonderlijke succes waren ongetwijfeld de jaren met Guy Duyck als dirigent. Van 1963 tot 1978 had kapitein-commandant Guy Duyck, zelf oud-muzikant van de kapel, de dirigeerstok  in handen. Niet alleen als bekwaam dirigent maar ook als een talentvol componist van goede blaasmuziek, gaat onder zijn leiding de reputatie van de kapel steeds crescendo. Dit zowel in binnen- als in buitenland.

 

De muziekkapel van de Belgische Marine krijgt de volwaardige status aangemeten van waardige ambassadeurs van de Belgische muziek;  waarbij de Belgische militaire muziek een bijzondere plaats inneemt. In de jaren ’90 zijn de buitenlandse trips , zowel voor het spelen van concerten als het invullen van “Taptoes” niet meer te tellen. Onder de leiding van LTZ 1° klasse Peter Snellinckx en daarna VTZ  Matty Cilissen wordt er gemusiceerd in Krakow, Gedansk, Stuttgart, Keulen, Albertville, Gap, Normandië,  Virginia (USA), Budapest, Modena, Breda, Luxemburg, Berlijn, Birmingham, … Grote festivals als deze te “Halifax” (CA) kregen in  2010 het bezoek van de muziekkapel.

 

De afschaffing van de legerdienst zorgt uiteindelijk ook voor het  verdwijnen van  het vermaarde tamboerkorps. In 1995 wordt de Zeemacht omgedoopt tot “Marine”, hetgeen ook voor de muziekkapel een naamswijziging tot gevolg heeft. Naar aanleiding van haar vijftigste verjaardag wordt haar de titel ‘Koninklijk’ toegekend.

 

De  aanvragen voor internationale optredens blijven binnenstromen en bracht het orkest  tot in China , waar het in Nan-Chang onze driekleur alle eer aandeed. Ook het “Festival International de Musiques Militaires de Québec (Canada) “  heeft al meerdere malen de Koninklijke muziekkapel van de Marine geprogrammeerd. In 2013 was de Marine er te gast met hun prachtige show “@BE”

 

Sinds 04 januari 2010 wordt de functie van Kapelmeester vervuld door oppermeester-chef Bjorn Verschoore. Samen met onderkapelmeester (d.d.) Oppermeester Kurt Callebert en lessenaaraanvoerder 1OM Alain Mertens, loodsen zij dit ensemble doorheen de even talrijke als diverse prestaties: cd-, radio- en televisieopnames, ontelbare militaire, taptoes en andere plechtigheden. Bij deze laatste is de hulp van Tambour Majoor Hans Moreels niet weg te denken. Met haar typisch repertorium, de inmiddels traditionele garnizoen- en kursaalconcerten te Oostende en Brugge vervult deze formatie een belangrijke rol als Public Relations platform van Defensie

 

Maar als geen ander wist de groep ook raakvlakken te vinden met het lichte genre in de muziek.  De begeleiding van artiesten, zowel instrumentale jazzsolisten als zangers, het aantreden als Big Band, combo’s en andere kleinere formaties is in de werking van de muziekkapel niet meer weg te denken. In de toekomst zal de  Koninklijke Muziekkapel van de Marine in het gegeven van de lichte muziek zijn nieuwe muzikale identiteit verder weten te ontwikkelen. Een flexibel orkest dat in het kader van de militaire tradities de eigen culturele achtergrond, klasse, entertainment, show,… laat samensmelten tot een nieuw concept.  Een concept waarvan vooral ons publiek zal kunnen genieten.

 

Momenteel bestaat de ‘Koninklijke Muziekkapel van de Marine’ uit 36 professionele musici die door het wereldwijd ten dienste stellen van hun talenten

 

Chef de musique

Adjudant-Majoor kapelmeester Bjorn Verschoore

Curriculum Vitae

Bjorn Verschoore werd geboren op 22/07/79 in Izegem. Hij studeerde saxofoon aan de stedelijke muziekacademie te Izegem. Hij trok daarna naar het Koninklijk Conservatorium in Brussel waar hij in 2002 afstudeerde en het diploma 'meester in de muziek' behaalde met grote onderscheiding in de klas van Norbert Nozy. Tijdens het academiejaar 2000-2001 studeerde hij aan het Real Conservatorio Superior de Musica de Madrid (Es) bij Dhr. M.Mijan. Heeft ondertussen diverse masterclasses bijgewoond zowel in binnen als buitenland. François Daneels (B), J.M Goury (Fr) , Claude Delangle (Fr) , Arno Bornkamp (Nl),

Lees meer